Loop Leeuwarden 2024

Meer dan negenduizend inschrijvingen verspreid over diverse afstanden wandelen, de kidsrun en drie afstanden hardlopen. Bij voorbaat al een mooi resultaat. En daar mocht ik, samen met Henk, de omroeper van zijn. Het werd een prachtige dag onder ideale sportomstandigheden.

Om kwart over 8 stonden we op het Oldehoofsterkerkhof. Een prachtig plein onder de Oldehove, het symbool van de stad Leeuwarden. In het gemeentehuis meldden wij ons en kon de dag beginnen. Daarna nog even rondlopen op het plein en hier en daar wat gesprekjes met bekende mensen of sponsoren.

Om half tien werd er gestart met de kidsrun 1 km en evenals vorig jaar was Kinderopvang Friesland weer de hoofdsponsor. Dat werd dus weer een interview met Jeanet. Elk jaar kom ik haar tegen bij deze loop en elke keer weer hebben we een vraaggesprek over het belang van sporten bij kinderen maar ook wat Kinderopvang Friesland daaraan doet. Zo ook deze keer.

Het werd een prachtig uurtje waar heel veel kinderen aan meededen. De jongste kinderen liepen 1 km; de oudere jeugd 2,5 km

Na het jeugdgeweld was het de beurt aan de ABD 21 km. De plaatselijke favoriet van Lionitas Thys de Jong maar ook Jessica Oosterloo stonden tussen de kanshebbers en na diverse interviewtjes werd er gestart. Regelmatig werd ik op de hoogte gehouden van de stand van zaken in de wedstrijd bij de mannen. Ik kon dit vervolgens weer mooi doorgeven aan de mensen waarmee we de spanning naar de finish een beetje konden op voeren. Thys wist inderdaad te winnen en gaf aan dat het zijn laatste serieuze test was voor de Slachtedyk marathon van twee weken later. Bij de dames werd het ook een mooie strijd misschien nog wel mooier dan bij de mannen. Jessica wist te winnen, voor Mireille en Samantha.

Onder de halve marathon werd ook de Decathlon 5 km gelopen. Deze startte 15 minuten later en werd gewonnen door Nasim Soliman bij de mannen en Femke Panjer bij de vrouwen.

Het slot voor ons werd de Intersport Luxen 10 km. Het leuke van alle drie afstanden was dat er een redelijk exacte voorspelling gedaan kon worden. Er zaten niet veel verrassingen tussen. Daarom ook durfde ik Mechiel Zantema als topfavoriet te interviewen maar ook Jesse van Burg en Paul Geertsma. Het beloofde een mooie slotstuk te worden. Bij de vrouwen was het iets minder duidelijk maar daar was Lotte de Hosson de topfavoriet.

Ook hier kreeg ik vanuit de wedstrijd informatie van Albert, de wedstrijdleider. Mechiel werd inderdaad de winnaar en Jesse en Paul de nummers twee en drie. Lotte won bij de dames.

Loop Leeuwarden zat er met deze 10 km voor ons erop. Het was top geregeld want de prijsuitreiking werd door een andere speaker op het plein gedaan. Dit gaf veel rust en duidelijkheid.

Ik kon met veel plezier terug kijken naar deze editie. Wat een sportief feest waarbij ik het een hele eer vond erbij te mogen zijn als speaker.

Jammer was wel dat ten tijden van Loop Leeuwarden ook de 4 en 10 mijl van Sneek werd gelopen. Door een heftige brand bij Club 1841 werd deze wedstrijd een week uitgesteld. Omdat je maar op 1 plek tegelijk kan zijn moest ik Sneek afzeggen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.